10.8.2023

Ne, nepůjde to hladce | 4 min

Kdesi v nás je navzdory mnoha předchozím zkušenostem dojem, že pokud za něčím stojí Bůh, pak to půjde hladce. Nepůjde. Ani vám ani nikomu jinému. To, že dokážete ukázat na příklady a místa, kde to hladce jde, je důkazem pouze toho, že nevidíte dost dobře do zákulisí a do jejich prožívání. Boží dílo nikdy nejde hladce, je to vždy zápas.

Ne, nepůjde to hladce | 4 min

Mám za sebou už dvacet let služby a stejně jsem i dál naivní. Ačkoliv teď už třeba ne. 

Před šesti lety jsme se pustili do zakládání sboru v Opavě, naše výchozí podmínky byly luxusní – měli jsme místo zdarma a zajištěné finance, kolem sebe téměř 20 lidí, kteří byli vysláni naším mateřským sborem nebo se k nám připojili, a k tomu svobodu dělat věci, jak sami uznáme za vhodné. Boží povolání bylo na naší straně – nemohli jsme se dočkat, jak náš sbor bude růst. 

Pak přišla realita.

 

Kdesi v nás je navzdory mnoha předchozím zkušenostem dojem, že pokud za něčím stojí Bůh, pak to půjde hladce. Nepůjde. Ani vám ani nikomu jinému. To, že dokážete ukázat na příklady a místa, kde to hladce jde, je důkazem pouze toho, že nevidíte dost dobře do zákulisí a do jejich prožívání. Boží dílo nikdy nejde hladce, je to vždy zápas. 

 

Proč tolik deprese hned na začátek? Protože jste na potíže, neúspěchy a zklamání už sami mockrát narazili a já chci, abyste přestali sklouzávat k závěru, že jste mizerní vedoucí nebo že jste Bohu špatně rozuměli, když vás povolal do služby. Protože na ně narazíte, na větší a bolestivější, než čekáte, a pokud na ně nebudete připravení, může to vás nebo vaši službu zabít. Protože jak vy, tak lidé kolem vás potřebují slyšet, že cesta k Boží věcem vždy vede skrz zápasy, bolesti a neúspěchy. Pokud někdy za sebou chcete vidět Boží dílo a ovoce, pak se zápasům, bolestem a neúspěchům přestaňte vyhýbat. 

 

Nepůjde to hladce. A tak se připravte, že dřív nebo později zažijete každou z těchto věcí:

 

Budete dělat chyby

Malé, u kterých bude stačit letmá omluva nebo oprava v dalším mailu. Velké, které ohrozí výsledek vaší akce nebo služby. Děláme je všichni. Smiřte se s tím, občas to poděláte. Žádná chyba ale nemusí být konec příběhu. Naučte se omlouvat a ne zametat věci pod koberec. Naučte se přijímat Boží milost. Naučte se dělat věci jinak, protože díky svým chybám můžete objevovat nové cesty a růst. A naučte se nechat zkušenější lidi kecat vám do vašeho fungování, protože díky nim na mnohé chyby nikdy nedojde.

 

Lidé odejdou

Na jednom kázání zaznělo, že podle statistiky bývá pět let od vzniku stanice 40 % z původních členů pryč. Odmítal jsem tomu věřit, ani u jednoho z našich lidí jsem si nedokázal představit, že by odešel. Realita ovšem je, že od nás odešlo více než 40 % původních členů.

Lidé odcházejí. Někdy je to přirozené – vdají se do jiného sboru. Někdy je to dobře, protože s nimi odejdou i problémy. Jindy noc co noc nespíte a hledáte odpovědi na spousty krutých otázek.

Lidé odcházeli i od Ježíše, od Mojžíše, od Pavla… a někteří se dokonce stavěli proti nim. Nevyhne se to ani vám. Nechci říct, že máte mávnout rukou a kašlat na ně. Nám na nich musí záležet. Pointou je dát jim vnitřně svobodu. Oni nepatří vám. Udělejte maximum, abyste jim přinášeli Krista a pomáhali jim jít jeho cestou, ale pokud se rozhodnou po ní nejít nebo po ní nejít s vámi, mají na to právo. Nemá smysl odsuzovat ani je ani sebe.

 

Ovoce nikde

Dřete a děláte vše, co je ve vašich silách. Znovu a znovu vám v hlavě zní: „Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese mnoho ovoce,“ a utěšujete se, že to jednou přijde, popřípadě zvažujete, jestli tedy zůstáváte v Kristu, když vlastně žádné ovoce nevidíte, natož mnoho. 

Přátelé, trpělivost. Zvykli jsme si, že všechno dnes jde hned, počínaje obědem z mikrovlnky, konče půjčkou do pěti minut. Jen ty jablka na stromech rostou pořád stejně dlouho jako před sto lety. Ovoce není a nikdy nebylo instantní. Bůh jedná, používá si nás, ale někdy bude trvat roky, než to budeme schopni vidět a s vděčností ho chválit. Určitě má smysl zkoumat, jestli něco není třeba změnit, ale nemá smysl vzdát se věrnosti svému povolání.

 

Únava a vyčerpání

Všechno, co děláme pravidelně a kde neseme zodpovědnost, unavuje. Nebo dokonce vyčerpává. A tady prosím pozor. Vyčerpání je svinstvo a dokáže vám rozleptat takřka cokoliv – vztahy, zápal, vztah s Bohem, službu, vnímání sebe samého,… 

Nevyhneme se mu, pokud nejste flákači, čas od času v něm uvízneme, nesmíme se v něm ale zabydlet. Pročtěte si Numeri 11:11-15 a všimněte si, do jakého stavu dostala únava Mojžíše. Přepracovanost není chvályhodné nasazení, je to volovina, která dřív nebo později bude překážet Božímu dílu. Proč asi Bůh odpočinek zařadil mezi svých 10 top příkazů? Odpočívejte, najděte tu formu odpočinku, která bude občerstvovat a obnovovat i síly i zápal. A považujte to za Boží vůli pro vás!

  

Pocit „nemám na to“

Závidím všem, koho tento pocit minul, mě ne. Nesnáším ho, sráží mě k zemi a vysává ze mě motivaci. Jenže mi nakonec nezbylo, než si přiznat, že to není pocit, ale realita. Nemám na to a je fuk, jak moc se budu snažit sám sobě i zbytku světa dokázat opak. A hádám, že vás do tohohle klubu můžu směle uvítat taky. 

Pokud ale má pravdu můj rozum a ne prožívání, pak je to tak správně – Bůh nikdy neočekával, že bych na to měl mít. Kdyby ano, 12. kapitola 1. Korintským by byla zbytečná. A z půlky zbytečné by bylo i působení Ducha svatého. Boží dílo vždycky přesahuje možnosti člověka, a proto v tom nikdo z nás nemá být sám, a proto máme žít v Boží blízkosti, abychom čerpali z jeho síly.

Svoje formativní roky jsem prožil v prostředí, kde opakovaně zaznívalo, že neexistuje žádný úžasnější život než ve službě Bohu. A já to žral. A vlastně ani dnes bych to úplně nerozporoval, jen nám neříkali tu druhou stránku věci a v nás rostla falešná představa, jak život v Boží službě vypadá. Asi i proto píšu tento článek. Ale ne jako palivo pro váš pesimismus. Píšu to jako pojmenování, jako stvrzení toho, že jste v pořádku, když prožíváte tyhle bolesti, píšu to pro vaši přípravu. Služba nepůjde hladce, to ale neznamená, že život ve službě není úžasný. Je, jen jinak. Je to stejné jako s manželstvím. Žádné manželství není hladké a žádné nikdy nedosáhne těch fantastických očekávání nás romantiků a snílků. I manželství drhne. A stejně stojí za to. Stejně bych neměnil. A totéž platí o službě – drhne a stejně bych neměnil.

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít nebo apikovat a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým (partnerem, přáteli, týmem, studenty, pastorem) a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání, seminářů, workshopů nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

Photo by Danka & Peter on Unsplash

Doporučené čtení

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje