15.2.2013

Jak být mužem v domácnosti | 2 min

Po dvaceti letech manželství a jako otec čtyř dětí jsem se hodně naučil o tom, co to znamená být mužem v domácnosti. Zde je pět jednoduchých, ale účinných věcí, které se snažím každý den naplňovat.

Jak být mužem v domácnosti | 2 min

Po dvaceti letech manželství a jako otec čtyř dětí jsem se hodně naučil o tom, co to znamená být mužem v domácnosti.  Zde je pět jednoduchých, ale účinných věcí, které se snažím každý den naplňovat.

1. Nezapínat televizi po příchodu z práce domů.

Sledování vysokoškolských basketbalových zápasů nebo repríz Seinfelda každý večer vám ve vedení rodiny nepomůže. Večery jsou hlavním časem pro manžele a otce, abychom byli zcela přítomni svým rodinám. Nedovolte, aby vaši rodinu ovládal dálkový ovladač.  V dnešní době se dívám na televizi méně než kdy jindy, protože prostě není čas vychovávat čtyři děti, milovat svou ženu a dívat se hodně na televizi. Tři nebo čtyři večery v týdnu se s manželkou společně díváme na televizní pořad poté, co jdou děti spát. Od 5 do 9 hodin je však televize zapnutá jen zřídka.

2.  Buďte opatrní s časovou náročností koníčků.

Pokud chcete milovat a vést svou ženu a rodinu, musíte být doma. To znamená, že nemůžete čtyři večery v týdnu hrát softball, basketbal nebo poker. Neříkám, že se musíte vzdát všech koníčků, ale dobře milovat svou rodinu vyžaduje spoustu času. V tomto životním období mám jen málo osobních koníčků.  Chcete-li být doma silným mužem, musíte většinu věcí odmítnout, abyste se mohli soustředit na to, co je skutečně důležité.

3.  Neustále s rodinou mluvte o duchovních věcech

Být mužem doma znamená být Vůdcem v duchovní diskusi a praxi.  Nebuďte mužem, jehož žena je duchovním vůdcem.  Deuteronomium 6,7 učí rodiče, aby své děti učili duchovním pravdám. "Opakuj je svým synům, mluv o nich, když pobýváš ve svém domě, i když chodíš po cestě, když ležíš, i když vstáváš." (5. Mojžíšova 6:7). (CSP) Bratře, převezmi v tomto směru hlavní roli!

4.  Buďte plně přítomni, když jste doma.

Ačkoli jsem o tom obšírně psal jinde, připomeň si, že můžeš být v místnosti se svou rodinou a přitom pro ni být nedostupný. Odložte iPhone, navazujte oční kontakt, ptejte se, naslouchejte a buďte emocionálně přítomni. Jste jediná osoba, která to může pro svou rodinu udělat.

5.  Buďte pro svou rodinu hlavním služebníkem.

Mým cílem jako manžela a otce je být pro svou rodinu hlavním služebníkem. Snažím se modelovat službu podobnou službě Kristu, ale dávám přednost své ženě před sebou a sloužím svým dětem přede mnou.  Když cestuji a jsem mimo rodinu, můj nejstarší syn ví, že je hlavním služebníkem rodiny. To mu dávám za vzor a učím ho to. Muži, postavte svou rodinu na první místo.

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít nebo aplikovat a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým — partnerem, kamarády, týmem, dobrovolníky, studenty, rodiči, pastorem — a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání, seminářů, workshopů nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

Photo by Jametlene Reskp on Unsplash

Doporučené čtení

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje