5.10.2022

Proč si přečíst “Nepřátelé srdce” od Andy Stanley | 1 min

Když už víš co prožíváš a odkud se to v tobě bere, co s tím teď uděláš? Vyneseš i ty těžké věci na světlo, nebo to necháš skryté hluboko ve svém srdci?

Proč si přečíst “Nepřátelé srdce” od Andy Stanley | 1 min

Jen málo knih se zabývá destruktivními emocemi a jejich důsledky tak konkrétně, jako “Nepřátelé srdce” Andyho Stanleyho. V každodenních rozhovorech, na nedělních bohoslužbách i na mládežích se pravidelně bavíme o pocitech, které přirozeně jako lidé zažíváme. Ne vždy ale nacházíme odpovědi na to, jak s těmi nejtoxičtějšími, kterými jsou podle Stanleyho vina, hněv, chamtivost a žárlivost, bojovat. Bylo pro mě povzbuzující si díky téhle knize uvědomit, že všechny tyto emoce prožívám v souvislosti s pocitem dluhu. Něco někomu dlužím. Někdo něco dluží mně. Nebo dlužím něco sama sobě. A samozřejmě Bůh něco dluží mně. Myslím, že pro každého mladého člověka je velice důležité pochopit, odkud se v něm berou toxické emoce, se kterými si často neumí poradit. Tahle kniha skvěle nastavuje zrcadlo, díky kterému jsem si alespoň já uvědomila, že negativní emoce mají v mém srdci více prostoru, než jsem si připouštěla, zároveň nenásilně klade zásadní otázku: “Když už víš co prožíváš a odkud se to v tobě bere, co s tím teď uděláš? Vyneseš i ty těžké věci na světlo, nebo to necháš skryté hluboko ve svém srdci?” Tyhle otázky pro nás byly tak zásadní, že jsme si je kladli i na mládežích, když jsme si z knihy vytvořili sérii. Byl to skvělý způsob, jak s mládežníky otevírat otázky toxických emocí a způsobů jak s nimi můžeme bojovat a spoléhat se přitom na Ježíše, který nás velice dobře chápe.

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým (partnerem, přáteli, týmem, studenty, pastorem) a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

Doporučené čtení

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje