7.3.2013

Jak vnést kontrolu do svého chaotického rozvrhu | 2 min

Máš pocit, že se ti tvůj rozvrh vymkl kontrole? Nemáš dost času na to, abys vše stihl/a? V tom případě doporučuji, aby sis vyhradil/a několik hodin a prošel/prošla si následující cvičení. Pomůže ti to opět najít rovnováhu.

Jak vnést kontrolu do svého chaotického rozvrhu | 2 min

Máš pocit, že se ti tvůj rozvrh vymkl kontrole?

Nemáš dost času na to, abys vše stihl/a? 

V tom případě doporučuji, aby sis vyhradil/a několik hodin a prošel/prošla si následující cvičení. 

Pomůže ti to opět najít rovnováhu. 

1. Napiš si seznam 8 priorit ve svém životě, práci a službě. 

Otázka, na kterou během psaní seznamu odpovídáš, je - co mohu udělat já a pouze já? Nepiš 10 věcí… Ale pouze 8 nebo méně. 

2. Stanov si, kolik hodin týdně potřebuješ na každou ze svých 8 priorit. 

Když tímto cvičením procházíš, uvědom si, jak by měl vypadat tvůj perfektní týden. (V práci, ne na Hawai na pláži…) Kolik času týdne chceš strávit každou ze svých 8 priorit? Pokud je jedna ze tvých 8 priorit úkol na celý měsíc, pak si celkový počet potřebných hodin na tuto aktivitu vyděl 4, abys dostal/a týdenní odhad, kolik času potřebuješ. 

3. Napiš si všechny ostatní věci, které momentálně děláš.

Jaké další věci ti zabírají čas? Za jaké další činnosti jsi zodpovědný/á?

4. Zamysli se nad strategiemi, které ti pomohou eliminovat nebo zredukovat všechno ostatní kromě tvých zapsaných priorit. 

Otázky na zamyšlení, které se týkají “všeho ostatního”: Musí to být opravdu uděláno? Jaké jsou důsledky toho, když to nebude hotové? Je někdo, kdo by to udělal z 80% stejně dobře jako já? 

5. Vytvoř si svůj ideální týden

Teď, když máš napsaných svých 8 top priorit and víš, kolik času na ně potřebuješ, si vytvoř svůj ideální týden za použití “time blockingu”/”blokování času”. S touto metodou strávíš delší úsek “vyblokovaného” času nad nějakou ze svých (např. pracovních) priorit, což ti pomůže soustředit se na jednu věc a udělat v ní větší pokrok. Pokud tě během tohoto časového úseku něco neočekávaně vyruší, i tak ti většinou na tvou prioritu čas pořád zbyde. 

Mé doporučení je rozdělit si každý pracovní den na dva čtyř-hodinové bloky s obědem uprostřed. Je určitě možné do těchto bloků zakomponovat ranní meetingy se snídaní nebo pracovní obědy. Optimálně bys neměl/a pracovat více než dva časové bloky za sebou. Pokud musíš někdy pracovat večer, zkus si vyblokovat volný čas ráno nebo odpoledne. Dalším dobrým zvykem je brát si tři časově úseky volna za sebou každý týden. (Např. jeden celý den, kdy nepracuješ.) 

Podívej se na tabulku níže, jak může takový týden vypadat. Pro lepší přehled si můžeš různé priority označit různými barvami podle svých osmi priorit z bodu 1 výše.

Off = volno

Během tvoření svého ideálního týdne si odpověz na tyto tři otázky:

  • Kolik hodin týdně budu pracovat?
  • Kdy budu pracovat? 
  • Co budu dělat, až budu pracovat? 

6. Vytiskni si svůj ideální týden a pověs si ho v práci někam, kde na něj uvidíš

Tento dokument chceš mít vyvěšený někde, kde na něj uvidíš po celý den. Pokud si ho pouze uložíš jako soubor do tvého počítače, nebude tě motivat dělat správná rozhodnutí. Raději si ho proto vytiskni a pověs tam, kde na něj uvidíš. Možná ho nikdy nesplníš do puntíku přesně, ale určitě ti pomůže soustředit se na úkol před tebou a dělat správná rozhodnutí ohledně tvých priorit. 

7. Dělej tuto aktivitu pravidelně

Tvé priority se budou měnit, takže tuto aktivitu opakuj podle potřeby. 

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít nebo aplikovat a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým — partnerem, kamarády, týmem, dobrovolníky, studenty, rodiči, pastorem — a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání, seminářů, workshopů nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

Pro více inspirace a informací o time-managementu se podívej na What to do when your Ideal Week just isn’t Working (ENG) and The Rhythmic Week (ENG).

Photo by Daria Nepriakhina 🇺🇦 on Unsplash

Doporučené čtení

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje