2.1.2018

Jedna věc, díky které letos dosáhnete úspěchu | 2 min

Kdybyste tento rok mohli dokázat jen jednu věc, co by to bylo?

Jedna věc, díky které letos dosáhnete úspěchu | 2 min

Kdybyste tento rok mohli dokázat jen jednu věc, co by to bylo?

Na tuto myšlenku mě přivedla kniha The ONE Thing (Jedna věc), od Garyho Kellera a Jaye Papasana. (A vřele ji doporučuji!) Tato kniha mě přinutila zamyslet se nad následujícími principy:

  • Skvělých výsledků dosáhneme, když zúžíme záběr
  • Úspěšní lidé se inspirují a pracují na základě jasně stanovených priorit
  • Multitasking je mýtus a nepřinese výsledky, které čekáme („Dělat dvě věci najednou znamená nedělat ani jednu.“ PubliliusSyrus – už v prvním století př.n.l.!)
  • Pokud je důležité všechno, není důležité nic
  • Zaměřit se na cíl znamená naučit se říkat ne

Když jsem tyto principy pro letošek zvážil, rozhodl jsem se pečlivě usilovat o konkrétní cíl. Už jsem tento postup dříve aplikoval v různých oblastech a velmi se vyplatil.

Před několika lety jsem se rozhodl koupit si silniční kolo ve stylu Tour de France. Vyhlédl jsem si Specialized Tarmac za 3000 dolarů. Celý rok jsem si šetřil každý možný peníz (i vrácené drobné). Odmítl jsem utrácet za skoro cokoliv jiného. Hledal jsem příležitosti, jak si přivydělat, a všechno jsem si ukládal stranou. Když jsem nashromáždil 3000 dolarů, mohl jsem zatěžce vydělané peníze konečně koupit kolo. Teď už na němjezdím osm let. Když se zbavíte nepořádku a zaměříte se na jednu věc, přinese to ovoce. Poradím vám, jak na to:

 

1. ZAPIŠTE SI JEDNU VĚC pro tento rok.

Prosté sepsání cíle zvyšuje šanci, že ho dosáhnete. Kdybyste si letos mohli stanovit jeden jediný cíl, co by to bylo? Nejspíš se vám podaří dosáhnout více než jedné věci, ale do čeho dáte největší úsilí? Hned si to zapište.

 

2. Zorganizujte si čas, priority a finance tak, abyste dosáhli své hlavní priority.

Pokud jste si jako JEDNU VĚC zvolili uběhnout maraton, budete si muset uspořádat čas a výživu tak, abyste tohoto cíle dosáhli. Pokud je vaší letošní metou napsat knihu, budete si muset denně vyčlenit čas na psaní. Pokud usilujete o záchranu svého manželství, budete tomu muset dát všechno. Chcete-li se zbavit dluhu, budete muset změnit způsoby, jakými utrácíte peníze, a dělat jiná rozhodnutí.

 

3. ŘEKNĚTE NE na všechno, co je třeba, abyste dosáhli své JEDNÉ VĚCI

 Nikdy se vám nepodaří dosáhnout své hlavní priority, pokud neodmítnete ostatní věci – i ty, které jsou jinak výhodné. Budete nejspíš muset odmítat další příležitosti. Možná budete muset přestat investovat čas do některých vztahů. Bude třeba říct ne věcem, které vás okrádají o čas. Nejspíš budete muset přestat kupovat konkrétní věci nebo utrácet peníze určitým způsobem. Říkat ne věcem, které mohou být dobré, je pro dosažení vašeho hlavního cíle nezbytné. Chcete letos skutečné výsledky? Zaměřte se na JEDNU VĚC. A nezapomeňte:

 

„Účinnost znamená udělat věc správně. Efektivnost znamená udělat to, co je správné.“ — Peter Drucker

 

Jakou JEDNU VĚC letos uděláte?

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít nebo apikovat a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým (partnerem, přáteli, týmem, studenty, pastorem) a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání, seminářů, workshopů nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

Photo by Toomas Tartes on Unsplash.

Doporučené čtení

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje