19.7.2022

Sociální sítě dar nebo prokletí? | 2 min

My, Češi, ty negativa umíme vysypat z rukávu raz dva. Ale o tom to tentokrát nebude. Sociální sítě nesou pozitiva, kterých můžeme využít v náš prospěch a mohou být pomocí pro náš tým a naše mládežníky.

Sociální sítě dar nebo prokletí? | 2 min

V posledních letech slýcháme ze všech stran, jak sociální sítě ovlivňují mladé lidi. Jak ničí jejich sebeobraz, zhoršují psychiku a ubližují přirozeným vztahům face-to-face. Zároveň v době Ježíše „socky“ neexistovaly, takže k nim nemůžeme najít oporu nebo rady a porozumění v Bibli.

My, Češi, ty negativa umíme vysypat z rukávu raz dva. Ale o tom to tentokrát nebude. Sociální sítě nesou pozitiva, kterých můžeme využít v náš prospěch a mohou být pomocí pro náš tým a naše mládežníky.

Proč jsou sociální sítě darem?

 

1. Protože vím, kdy kam přijít.

Některé mládeže se schází jednou za 2 týdny, střídají místa nebo podnikají i další akce kromě „klasických mládeží“. Facebookové události jsou nejjednodušší způsob, jak o těchto akcích dát vědět. Teenager často neplánuje víc než na týden dopředu, takže vlastně potřebuje, aby mu facebook připomněl, že má někam jít. Naši teenageři potřebují každý týden vědět, kdy a kam mají přijít. Neopakujete se, každý týden je to nové a jedinečné pozvání.

 

2. Protože se cítím být součástí komunity.

Mládež není o programu, je o vztazích. A vztahy se dnes udržují i online. Občasnou zprávou, reakcí na stories nebo srdíčkem u fotky...  A každého potěší, když je označený na fotce ze společné akce mládeže. Je to jednoduchý způsob, jak ukázat ostatním, že vaše mládež je více než program, že je to komunita provázaná vztahy.

 

3. Protože nás může najít nový člověk.

🙋”A jak ses k nám dostal?”

💁‍♀️”No viděl jsem vás na instagramu.”

I takovéto konverzace proběhly a věřím, že mohou probíhat po celé republice. Sociální sítě mají obrovský dosah a mohou oslovit lidi, ke kterým bychom se jinak nedostali. A tito lidé pak mohou přijít a my je můžeme poznat. Někoho zaujme téma, o kterém se chystáte mluvit, jiného sportovní odpoledne a někdo jiný je třeba nově přestěhovaný ve městě a hledá přátele.

 

4. Protože nikdo nekupuje zajíce v pytli.

Miluju kavárny, ale když se chystám do nové, tak jí vždycky projedu instagram. Jaké má prostředí, dortíky a jestli se mi vlastně líbí. A s mládeží je to stejně jako s kavárnou. Nikdo nechceme jít na nové místo, pokud si ho předem pořádně neprostudujeme. Možná někdo mládež první 3 měsíce sleduje na instagramu, než se odhodlá přijít. Takto mohou sociální sítě bořit ostych a předsudky.

 

5. Protože služba nezanikla během covidu

Některé mládeže během covidu zanikly nebo si daly pauzu. Je v pořádku, když o něčem takovém budete informovat na svých sítích.

Představ si, že jsi potenciální mládežník a vidíš poslední příspěvek z listopadu 2020, co to znamená?

❓ Mládež skončila svou službu

❓Mládež funguje, jenom nemají nikoho, kdo by se sítím věnoval.

❓ Nelze rozhodnout, obě možnosti mohou být správné.

Dejte vědět, že žijete.

Nemusíte mít stovky sledujících, aby vaše služba byla dobrá. Nejsme influenceři. Nezapomínejme, že mládež děláme proto, aby teenageři mohli slyšet o Bohu a měli zdravé vztahy se svými vrstevníky. A sociální sítě jsou darem, který nám v tom může pomoci.

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým (partnerem, přáteli, týmem, studenty, pastorem) a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

*Photo by Karsten Winegeart on Unsplash

Doporučené čtení

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje