29.7.2022

Mladí lidé ve školách | 2 min

Právě tam se v mém srdci zrodila jiná touha – touha jít do škol a říct mladým lidem o tom, na čem mi v životě nejvíc záleží.

Mladí lidé ve školách | 2 min

Byl začátek roku 2015. Stála jsem u lednice v kuchyni hostitelské rodiny v Americe. Těžko říct, proč právě u lednice, zda to nějak souviselo s touhou po jídle… :) Ale právě tam se v mém srdci zrodila jiná touha – touha jít do škol a říct mladým lidem o tom, na čem mi v životě nejvíc záleží. Nevěděla jsem jak. Měla jsem do té doby „pouze“ zkušenost s vánočními a velikonočními vstupy, které jsme s pastorem nabízeli na základních školách v Bohumíně cca 5 let předtím. Moc dobře jsem si uvědomovala, že v některých západních zemích už to možné není, aby křesťan mohl vstoupit do školy a přinést tam křesťanské hodnoty. Říkala jsem si, dokud to jde, chtěla bych mít na tom podíl.

Byl to sen, který se hned další rok na to stal realitou. V rámci Křesťanské akademie mladých mi byla nabídnuta práce lektora na základních a středních školách a taky koordinátora lektorů. Začali jsme nabízet programy o Husovi, Komenském, o Bibli, o světových náboženstvích, o Vánocích, Velikonocích. Na jejich vzniku se podílel kolektiv autorů i různé jiné organizace. Tyto programy byly a jsou nabízeny po celé republice a staly se inspirací i pro další země. Více info nabízí web duchovnidedictvi.cz.

Víte, kdy odcházím ze školy nejvíc nadšená? Když vidím nadšení v očích těch mladých lidí, když se u nich zrodí naděje, rozhodnutí k odpuštění, když si uvědomí, co je v životě důležité, zjistí, že Bible je zajímavá a prohlásí, že si ji rádi přečtou, když dojdou k závěru, že jim je Komenský příkladem a že Hus byl borec.

Kdykoliv mluvím o Janu Husovi, vysvětluji, čemu věřil, pro co žil a pro co zemřel. Mluvím o životních hodnotách, jako je láska, pravda, víra, svoboda, odpuštění, úcta… K tomu se před časem vyjádřila jedna paní učitelka na střední škole, která mi po programu řekla:

„Vytrvejte, nevzdávejte to, ono to má cenu. Mluvíte o hodnotách, a o těch mladí lidé v dnešní době téměř vůbec neslyší. Je skvělé, že existují tyhle programy.“

Nedávno po jednom takovém programu za mnou přišel jiný středoškolský učitel se slovy: „Moc díky, líbilo se mi to a přál bych si, aby se tohoto programu zúčastnili všichni učitelé, aby si uvědomili, co je důležité a na čem vlastně v životě záleží.

Ke konci loňského roku se učitelka na základní škole, která měla v průběhu programu o Komenském slzy v očích, vyjádřila takto: „Jsem moc ráda, že jsem to mohla slyšet a velmi vám děkuji.“

A tak jsem si uvědomila, že programy, které nabízíme ve školách, jsou nejen pro žáky a studenty, ale že jsou vlastně mnohdy i pro učitele.

Je rok 2022 a já mohu vidět, že se můj sen naplňuje. Díky Bohu za to. Nyní je mým přáním, aby se to stalo snem mnoha dalších mladých vedoucích. :)

Velmi mě těší, že dveře škol v naší zemi jsou pro lektory stále otevřené. Programy plně respektují svobodu vyznání; přitom ukazují na naději, kterou máme, a hodnoty, které vyznáváme.

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým (partnerem, přáteli, týmem, studenty, pastorem) a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

*Photo by Kenny Eliason on Unsplash

Doporučené čtení
No items found.

Doporučené čtení

No items found.

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje