19.11.2020

Teenager a strach ze single stavu | 2 min

Asi nepřijde den, kdy bychom neřešili problematiku vztahů, ať už v našem osobním životě nebo v životě někoho jiného.

Teenager a strach ze single stavu | 2 min

V tomto článku bychom vám proto chtěli poskytnout aspoň pár užitečných myšlenek, pohledů na svět „singláčů“ , které jsme vybrali opět z knihy „Poradenství dospívajícím“ od Joshe McDowella.

Problém svobodného stavu

Jakkoli se svobodný stav a životní styl singláčů setkává hlavně v západní společnosti se stále širším přijetím, mnoho mladých mužů a žen pociťuje paniku z představy, že zůstanou svobodní.  Dokonce se s tím jako vedoucí setkáváme už i u náct-ročných nebo těch, kteří mají něco přes dvacet. Někteří začínají být netrpěliví, hlavně když vidí své přátele, jak se zasnubují nebo vstupují do manželství. Někteří pro změnu dojdou k přesvědčení, že je nikdo nikdy nebude skutečně hluboko milovat, a proto zahořknou. Další zase (možná jsou ochotnější přijmout svůj svobodný stav, ať už je dočasný nebo trvalý) dojdou k přesvědčení, že jejich situace není ideální a  sebe samé začnou vnímat jako osoby druhé kategorie.

Příčiny svobodného stavu

1. Okolnosti a situace

Mnoho mladých mužů a žen je svobodných z důvodu určité situace. Například studují nebo se věnují kariéře, která jim nenechává dostatek času na rozvíjení vztahů. Můžou být nesmělí nebo jim možnost navazovat kontakty s novými lidmi ztěžuje situace v rodině (rodiče, děti…). Možná zatím nepotkali toho „pravého“(zde by se dalo dále polemizovat nad tímto konceptem, je to mnohem širší a složitější téma,  proto vám nabízíme další zdroj na přečtení  – Andy Stanley v knize Láska, sex a chození.

2. Rozhodnutí

Další lidé zůstanou svobodní na základe vlastního rozhodnutí. Vědomě se rozhodnou, že se svatbou počkají, dokud např. nedostudují vysokou školu. Také mohou být úplně spokojení s tím, že žijí sami. Možná se jim líbí, že mají svobodu kdykoli si jen tak vycestovat kamkoli se jim zachce. Psycholožka Dr. Angela Nealová říká: „U lidí, kteří mají jasnou představu sami o sobě, kteří jsou sebejistí a vědí, co je pro ně důležité,…je větší pravděpodobnost, že zůstanou svobodní.“ Klinický sociální pracovník Don Clarkson avšak tvrdí, že mladí lidé, kteří se rozhodnou pro svobodný život, tak činí ze strachu, například, strach ze závazku nebo závislosti na druhém člověku, strach z opuštění…

Důsledky svobodného stavu – výhody a nevýhody

Výhody svobodného stavu:

  1. Možnost rozvíjet svoji osobnost do hloubky
  2. Umožňuje rozvoj hlubokých přátelství s osobami obou pohlaví
  3. Umožňuje větší soukromí – nerušeně přemýšlet, pracovat, spát a tvořit v atmosféře, jakou si sami zvolí
  4. Dává větší svobodu – reagovat na nové příležitosti, větší flexibilita
  5. Umožňuje jednoduchý život

Nevýhody svobodného vztahu:

  1. Může vyvolat osamělost – hlad po nějakém životně důležitém vztahu s člověkem opačného pohlaví
  2. Může být spojený s pocity odsouzení a nepřijetí – většina společnosti může byť naladěná na manželské páry a rodiny, a proto se singláči cítí zapomenutí ze strany párů, firem, dokonce i církve.
  3. Může vyvolat sexuální frustraci a tlaky
  4. Další zápasy jako kritika a neporozumění ze strany rodiny a přátel, sklony k zabýváním se jen sám sebou…

Jak můžete nejlépe využít tento zdroj?

  1. Požádejte Ducha Svatého, aby vám dal moudrost a vhled, co z tohoto zdroje použít a jak. Pak to proveďte.
  2. Sdílejte tento zdroj s ostatními, o kterých si myslíte, že je toto povzbudí a vybaví.
  3. Přečtěte si tento zdroj s někým (partnerem, přáteli, týmem, studenty, pastorem) a diskutujte o tom.
  4. Použijte tento zdroj k přípravě jednoho nebo více zamyšlení, kázání, seminářů, workshopů nebo lekce pro skupinku vaší mládeže nebo církve.

Zdroj: leaderxpress.cz, proboha.cz

Photo by rayul on Unsplash

Doporučené čtení
No items found.

Doporučené čtení

No items found.

Víš o dalších zdrojích pro službu?

Máš know-how vedení mládeže, které funguje? Znáš materiály, které stojí za to? Sdílej je s námi.
Všechny zdroje, které tady najdeš jsou přidány na doporučení dalších vedoucích. Tak se poděl o ty své a pomoz ostatním mládežím v jejich rozvoji.

Přidat zdroje